Hout

Hoe werkt lasersnijden en lasergraveren van hout?
Het lasersnijden en -graveren van hout heeft een erg hoge verwerkingssnelheid. Gladde randen worden hierbij gegarandeerd. Houtsnijlasers produceren gladde sneden en nauwkeurige randen, zelfs als er zeer complexe objecten en maten bewerkt moeten worden. Tijdrovende en moeilijke schoonmaakprocessen zijn niet langer nodig, omdat er geen spaanders worden geproduceerd bij het lasersnijden of –graveren van hout.

Hoe kan hout gesneden of gegraveerd worden met een laser?
Bij het snijden en graveren van hout met de laser is personalisatie en individualisatie van groot belang: tekst of lijnen worden toegepast op fotolijsten, foto’s of zelfs logo’s. Met als uitkomst een gedetailleerd laserresultaat. Hot stamping waarbij gebruikt wordt gemaakt van matrijzen, kan niet een dergelijk nauwkeurig resultaat opleveren. Ook kan er met die methode niet direct van motief worden gewisseld. Door gebruik te maken van de laser kan de gebruiker profiteren van extreme flexibiliteit en kwalitatief hoogstaande verfijning van hout.

Brandt hout tijdens het lasersnijden?
In de snijspeling van het materiaal, zal de laser een temperatuurstijging produceren die hoger is dan de sublimatietemperatuur van het hout. De "plotselinge damp" ofwel sublimatie houdt in dat het hout zichtbaar is in de vorm van damp dat ontsnapt in een snel tempo. Deze damp vervoert ook de ontstane warmte weg van het hout. Zodoende, is er relatief lage thermische belasting op het materiaal vlakbij de snijspeling. Door nauwkeurig scherpstellen en selecteren van geschikte optieken en door het verschaffen van perslucht, kunnen hoge kwaliteitssneden geproduceerd worden. De bruine snijranden kunnen vaak effectief gebruikt worden in het design.

Kan elk soort hout gesneden of gegraveerd worden met de laser? 
Omdat hout een natuurlijk materiaal is, moet de lasergebruiker verschillende kenmerken in acht nemen, zoals de dichtheid en de hars van het hout. Zachte houtsoorten, zoals balsahout, vereisen een lagere laserkracht en kunnen gesneden worden met een hogere snelheid. Hard hout, als voorbeeld van dichte houtsoorten, vereist een hogere laserkracht.